Gluténmentes zóna

Hatásos a gluténmentes diéta, de mégis árthat?

2017. március 24. 06:00 - Roj

A gluténmentes diéta elengedhetetlen a gluténérzékenyek számára, de egyre kedveltebben folytatott diéta azok számára is akik nem rendelkeznek ezzel a betegséggel. Általában a gluténmentes diétának csupán a pozitívumairól hallunk. Azonban fontos megemlíteni a gluténmentes diétáról, ha nem figyelünk oda eléggé akár kártékonnyá is válhat a diéta.

Egyre több kutatást készítenek a gluténmentes diétával kapcsolatban. Esetleges tüneteinek például a rák és szív illetve vérkeringési zavarok megjelenését tekintik A gluténmentes diéta veszélye igazából abból ered, ha felelőtlenül végiggondolás nélkül állítjuk össze étrendünket, amely azokra is vonatkozik akik nem gluténmentes diétát követnek.

Kutatások kimutatták, hogy a rizs arzén tartalmaz, ami ténylegesen okozhat rákot illetve szív- és vérkeringési zavarokat. Azonban a rizs rendszeres folyasztása kisebb mennyiségben nem okoz gondot, de a gluténmentes diétához kapcsolódó élelmiszerek alapja sok esetben rizst tartalmazt. Az vizsont elkerülhető, hogy nagyobb mennyiségű rizses ételt fogyasszunk a gluténmentes diéta során a megfelelő étrend összeállításával. Ehhez akár dietetikus tanácsának kikérése is ajánlott lehet, azok számára mindenképpe akik egyedül bizonytalanok.

Kutatások alapján már ténylegesen kimutatták, hogy a gluténmentes diétát folytatók vizeletében kétszeres mennyiségben megtalálható az arzén, mint azokéban akik nem gluténmenesen táplálkoznak. Ezért fontos a megfelelő étrend kialakítása, a kutatók azt is megemlítik, hogy ettől függetlenül a rizs a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része. A rizstermékeken túl pedig több gabonaféle közül választhatunk a gluténérzékenyek és a gluténmentes diéta híveinek is!

Ilyen lehetőségek például kukoricából, hadinából, kölesből és disznóparéjból készült gluténmentes termékek.

Tehát bármilyen étrendet is követsz csak változatosan!

Forrás: https://www.welt.de/kmpkt/article162096978/Wer-sich-glutenfrei-ernaehrt-kann-seine-Gesundheit-gefaehrden.html

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

 

Szólj hozzá!

Hogyan készíts gluténmentes lepénykenyeret?

2017. március 23. 06:00 - Roj

Gluténmentes lepénykenyér recept

A hagyományos kenyerek glutént tartalmaznak, így a gluténmentes diéta folytatásakor mellőzni kell a kenyeret.

Azonban sokan hiányolják étrendjükből a kenyérféléket. Te is közéjük tartozol?

Akkor készítsd el a gluténmentes lepénykenyeret!

Hozzávalók:

  • 470 g gluténmentes kenyérliszt
  • 100 g előre elkészített krumplipüré
  • 250 g túró
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kocka friss élesztő vagy 2 csipetnyi szárított élesztő
  • 2 teáskanálnyi só
  • 2 teáskanálnyi őrölt útifű maghéj
  • 1 teáskanálnyi rozmaring
  • 400 ml langyos víz
  • olívaolaj és nagy szemű só a kikenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, majd megkeverjük. 420 g gluténmentes kenyérlisztbe beleöntjük a langyos vizet és a belemorzsolt élesztőt, a 2 evőkanálnyi sót, a 2 teáskanálnyi őrölt útifű maghéjat, a 2 evőkanálnyi olajat, a rozmaringot, a krumplipürét és a túrót. Az egészet jól összegyúrjuk a maradék liszten. A tésztát ovális formájúra egyengetve sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd az ujjunkkal megnyomkodjuk. Ezután meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. Az egy óra letelte után megkenjük a tésztát az olívaolajjal és a nagy szemű sóval megszórjuk. Majd 250 fokon előmelegített sütőbe helyezzük és 225 fokon kb.20- 25 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=pT8a4Foj2Io

 

 További gluténmentes receptet a receptek menüpont alatt találhatsz!

Szólj hozzá!

Hogyan hat a gluténmentes diéta?

2017. március 22. 06:00 - Roj

Sz. Viki története

Ha nem hiszed el, hogy a gluténmentes diéta hatásos, itt az első siker sztorynk!

Viki pár éve fordult tüneteivel orvoshoz, mivel megelégelte, hogy a mindennapokban tüneteivel küszködjön. A bőrén kiütések jelentek meg és hasgörcsök gyötörték  Az orvosnál kiderült, hogy gluténérzékenységben szenved és panaszait csak a gluténmentes diéta szüntetheti meg. Tehát nem volt választása életmódót kellett változtatnia.

Az orvosi diagnosztika után első alkalommal a boltban azt sem tudta hirtelen, mit vegyen. Sok terméken szerepel, hogy gluténmentes azonban nyomokban mégis glutént tartalmazhat. Majd azzal akadt gondja, hogy sok termék gltuténmentes azonban nem túl finom. Több termékben csalódott majd rájött, hogy legjobban úgy jár, ha magának készíti el az ételeket és elkezdett recepteket keresgélni és magának készíti el a kívánt gluténmentes ételt. Azóta pedig kitartóan folytatja a gluténmentes diétát főképp egészsége érdekében, de egyben életmódváltás is történt így azóta megszokott számára ez a táplálkozási forma. Az évek alatt megszüntek tűnetei és mivel gondosan válogatja össze, hogy mikor mit eszik így azóta fogyott is a gluténmentes diéta segítségével.

További sok sikert Vikinek a gluténmentes diétához!

Ha szeretnél gluténmentes diétához recepteket olvasd tovább a Gluténmentes zónát!

Szólj hozzá!

Fantasztikusan finom gluténmentes brownie csupán 5 összetevőből!

2017. március 21. 10:00 - Roj

Hozzávalók:

  • 3 db banán
  • 1,5 csésze gluténmentes mogyorókrém
  • 3 db tojás
  • 2 ek. kakaópor
  • 1,5 ek. sütőpor

Elkészítés:

Felkarikázzuk a banánt. Mind az 5 alapanyagot összeöntjük egy mixerbe és addig mixeljük, amíg krémes állaga nem lesz. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a keveréket. 180 fokon 35 percig sütjük. Fogyaszthatjuk frissen vagy hűtve is.

Tálalási tipp: Friss eperrel, vanília fagylalttal és tejszínhabbal különösen finom!

Jó étvágyat! :)

Forrás: Twisted

Szólj hozzá!

Mi is a gluténmentes diéta?

2017. március 19. 08:00 - Roj

A gluténmentes diéta megoldást jelent a cöliákiásbetegek számára. Mivel a megfelelő gluténmentes étrend összeállításával az étkezésből mellőzésre kerülnek azok az anyagok, amelyek a gluténérzékenyeknél tüneteket válthatnak ki.

glutenmentes.jpg 

A cöliákia a gluténérzékenység vagy lisztérzékenység más néven, amely egy autoimmun betegség. Ez a betegség genetikai alapon környezeti hatásra jön létre. Tehát, ha az étel gliadint illetve glutenin fehérjéket tartalmaz.

A gluténmentes étrend lényege, hogy az étkezés során mellőzi a búzában, az árpában és a rozsban található gliadin és glutenin fehérjék keverékének fogyasztását. A cöliákásbetegek számára ez a diéta jelenti a megoldást.

A gluténérzékenység legfőbb tünetének a vékonybél pusztulása mondható, de más tünetekkel és társbetegségekkel is járhat.

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

Szólj hozzá!

Milyen gluténmentes ételt készítsek?

2017. március 18. 13:40 - Roj

glutenmentesrecept.jpg

Nem tudod, milyen gluténmentes ételt készíts a következő alkalomra?

Kövess minket, hogy megtaláld a számodra tökéletes:

  • Levesek
  • Előételek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Péksütemények

Gluténmentes receptjét!

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

 

Szólj hozzá!

Milyen gluténmentes termékek vannak?

2017. március 18. 13:38 - Roj

glutenmentes.jpg

Ha nem vagy otthon a gluténmentes termékek világában, kövess minket! Megtudhatod, hogy pontosan, milyen:

  • Pékáruk;
  • Alapanyagok;
  • Édességek;
  • Italok

kaphatóak gluténmentes kiszerelésben.

Ezek pedig gluténmentes diéta folytatása mellett is fogyaszthatóak!

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

Szólj hozzá!

Hová érdemes menni?

2017. március 18. 13:25 - Roj

glutenmentesetel.jpg

Gluténmentes diétát folytatsz? Éhes vagy, nincs kedved vagy időd főzni? Vakációt tervezel vagy csak egy egyszerű vásárlást? Kíváncsi vagy mégis hová érdemes menni?

Kövesd blogunkat és megtudhatod, mely:

  • Szálláshelyek;
  • Éttermek;
  • Boltok;
  • Cukrászdák

gondolnak gluténérzékeny vevőikre.

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

Szólj hozzá!

Három könnyű és gyors gluténmentes reggeli recept

2017. március 18. 13:22 - Roj

Jó lenne könnyen és gyorsan összedobni valami egészségeset reggelire?

Itt van három ötlet, amik akár pár perc alatt kivitelezhetőek és rendkívül finomak:

1. Spenót-paradicsom-túró muffin

 Hozzávalók:

  • 6db tojás
  • 1 dl tej (igény szerint kihagyható, de könnyedebbé teszi az ételt)
  • Csipetnyi fokhagymapor
  • Csipetnyi só
  • Csipetnyi bors
  • 1 doboz friss spenót
  • 1 doboz cseresznyeparadicsom
  • 1 csomag túró (helyettesíthető mozzarellával vagy cheddar sajttal)

Elkészítés:

A muffin formát kikenjük zsírral/olajjal, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra. Egy edénybe öntjük a tojásokat és hozzáadjuk a tejet és a fűszereket (fokhagymapor, só, bors). Alaposan összekeverjük az egészet. Félbe vágjuk a paradicsomokat és feldaraboljuk a spenót leveleket. A muffin forma aljára rakjuk a feldarabolt spenótokat, mindegyikre ráhelyezünk négy darab fél paradicsomot és túrót/sajtot morzsolunk rá. A formákat nagyjából a 3/4-éig feltöltjük a tojásos keverékkel. Az előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Fogyaszthatjuk frissen, de hűtőben tárolva akár 2-3 napig is eláll.

 

2. Burgonya röszti tejföllel és snidlinggel

Hozzávalók:

  • 4-5 db krumpli (használhatunk sima krumplit vagy kombinálhatjuk édesburgonyával is)
  • 2 ek. olívaolaj
  • Csipetnyi fokhagymapor
  • Csipetnyi só
  • Csipetnyi bors
  • 1 doboz tejföl
  • Néhány szál snidling

Elkészítés:

Megpucoljuk és lereszeljük a krumplit. Előveszünk egy tiszta konyharuhát és beletekerjük a lereszelt krumplit. Egy tál felett alaposan kicsavarjuk az összes nedvességet a krumpliből, hogy majd sütés után finom ropogós legyen. Hozzáadjuk az olívaolajat a krumplihoz és összekeverjük. Kiolajozzuk a muffin formát és belehelyezzük a krumplit. Úgy igazítjuk el a formában, hogy mindegyik közepén maradjon egy kis bemélyedés. Nagyjából 30-40 percig sütjük 200 fokon. A ropogósra sült rösztin lévő mélyedést feltöltjük ízlés szerint fűszerezett tejföllel és megszórjuk apróra vágott snidlinggel.

3. Mandulás falatkák (sütés nélkül!)

Hozzávalók:

  • 500g nyers mandula
  • 200g napraforgómag
  • 10 ek. mandulavaj/mandulakrém (bármilyen más magból készült krém is megfelel, pl.: mogyorókrém)
  • 2 ek. méz
  • 100g mazsola
  • 100g aszalt vörösáfonya

Elkészítés:

Összekeverjük a mandulát és a napraforgómagot és közepes nagyságú darabokra daráljuk. Egy edényben felmelegítjük a mandulavajat, hozzáadjuk a mézet és addig melegítjük, amíg krémes állagú nem lesz. Összekeverjük a darált magvakat a mézes mandulavajjal. Hozzáadjuk a mazsolát és az aszalt vörösáfonyát. Alaposan összekeverjük, vagy szükség szerint kézzel összegyúrjuk. Muffin papírokat helyezünk a muffin formába és feltöltjük a keverékkel. Erősen belenyomkodjuk a formába, hogy teljesen feltöltsük. Nagyjából 20-30 percre betesszük a fagyasztóba. Amint megszilárdult fogyaszthatjuk. Hűtőben tárolva akár 5 napig is eláll.

Jó étvágyat!

Forrás: The Domestic Greek

 

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu