Gluténmentes zóna

Gluténmentesen a McDonald's-ban?

2017. május 02. 10:46 - Roj

A McDonald's egy újdonsággal készült! A gluténmentes étrendek népszerűségének hála a McDonald's-ban is gondolnak már a gluténérzékenyekre, illetve a gluténmentes étrendet követőkre.

Eddig a gluténmentes diétát követők nem is gondolhatták, hogy a McDonald's-ba betérve ők is találnak maguknak való finomságot. Azonban, mostantól nem is akármit, hanem a közkedvelt sajtburgert árulja a McDonald's gluténmentesen, ráadásul nem aprózták el, hiszen dupla sajtburger formájában.

Amennyiben Te már kipróbáltad, mondd el véleményed! Ízlett Neked? Amennyiben még nem, mondd el, hogy szerinted érdemes lehet-e kipróbálni! Te hol szoktál gluténmentesen étkezni?

Forrás: https://www.mcdonalds.hu/termekek/szendvicsek-es-wrapek/glutenmentes-dupla-sajtburger

 

Szólj hozzá!

Egyszerű frittata recept

2017. április 29. 19:36 - Roj

Szeretnél valami finomat és különlegeset reggelire, amit egyszerű elkészíteni? Próbáld ki gluténmentes frittata receptünket!

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 0,5 bögre tejszín
  • 1 ek. só
  • 0,5 ek. bors
  • 4 csík bacon
  • 1 bögre hagyma
  • 1 bögre paradicsom
  • 4 bögre spenót levél
  • 0,5 bögre reszelt sajt

Elkészítés:

Törjük fel a tojásokat és öntsük őket egy edénybe! Adjuk hozzá a tejszínt, a sót és a borsot! Verjük fel habverővel! Helyezzük be a hűtőbe! Kockázzuk fel a bacont! Pirítsuk meg egy serpenyőben! Amint átsült, szedjük ki egy tálba! Kockázzuk fel a hagymát! A baconből kisült zsírban pirítsuk meg a hagymát! Kockázzuk fel a paradicsomot! Amikor már nagyjából megpirult a hagyma, adjuk hozzá a paradicsomot és a spenótot! Keverjük össze! Mikor jól összesültek az alapanyagok, adjuk hozzá a bacont, a tojásos keveréket és a reszelt sajtot! Keverjük össze, majd tegyük be a sütőbe és süssük 180 fokon 15 percig! 

Jó étvágyat!

Forrás: Tasty

Szólj hozzá!

Édesburgonya 4 különböző módon elkészítve

2017. április 28. 06:00 - Roj

Unod már a hagyományos köreteket? Vágysz valami újdonságra? Próbáld ki az édesburgonyát! Az alábbiakban négy különböző módot is ajánlunk az elkészítésére! Könnyű, finom, gyors és, ami a legfontosabb, 100%-ig gluténmentes!

1. Fokhagymás édesburgonya püré

Hozzávalók:

  • 4-5 db édesburgonya
  • 2 ek. vaj
  • 1/4 bögre tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. só
  • 1 ek. bors

Elkészítés:

Főzzük puhára az édesburgonyát! Hámozzuk meg és törjük össze krumplinyomóval! Olvasszuk meg a vajat! Zúzzuk össze a fokhagymát fokhagymanyomóval! Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejszínt, a fokhagymát, a sót és a borsot az édesburgonyához! Keverjük össze alaposan! Kiváló köret bármilyen hús- vagy halételhez.

2. Sült édesburgonya

Hozzávalók:

  • 1 db nagy édesburgonya
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. rozmaring
  • 1 ek. bors
  • 1 ek. só

Elkészítés:

Vágjuk fel az édesburgonyát hasábokra! Öntsük rá az olívaolajat! Szórjuk meg rozmaringgal, sóval és borssal! Keverjük össze alaposan! Oszlassuk el egyenletesen egy olajjal/zsírral kikent tepsiben! Süssük 25 percig 220 fokon! Köretként vagy akár magában, ketchupba mártogatva is fogyaszthatjuk.

3. Tornádó édesburgonya

Hozzávalók:

  • 2 db édesburgonya
  • 2 db hurkapálca
  • egy kis olaj
  • 2 ek. vaj
  • 3/4 bögre reszelt parmezán sajt
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 ek. kömény
  • 1 ek. piros paprika
  • 1 ek. csilipor

Elkészítés:

Szurkáljuk meg az édesburgonyákat villával! Mikróban melegítsük 2-3 percig, hogy langyos legyen! Kenjük be olajjal a hurkapálcákat és hosszában szúrjuk fel rájuk a burgonyákat! Spirál alakban vágjuk fel az édesburgonyákat, de úgy, hogy egyben maradjanak (lásd: videó)! Kicsit húzzuk szét a pálcán a burgonyát! Olvasszuk meg a vajat! Helyezzük egy tepsibe a 2 édesburgonyát! Kenjük be az olvasztott vajjal! Adjuk hozzá a parmezán sajthoz a fokhagymaport, a köményt, a piros paprikát és a csilit! Keverjük össze! Szórjuk meg a burgonyákat a fűszeres parmezán keverékkel! Süssük 200 fokon 50 percig! A hurkapálcáról lehúzva már fogyaszthatjuk is!

4. Töltött édesburgonya

Hozzávalók:

  • 4 db édesburgonya
  • 1/4 bögre tej
  • 1 ek. só
  • 1 ek. bors
  • 200g reszelt mozzarella
  • 200g reszelt cheddar sajt
  • 3 db felkockázott paradicsom

Elkészítés:

Szurkáljuk meg villával a burgonyákat! Helyezzük őket egy tepsibe és süssük 200 fokon 50 percig! Vágjuk le a 2 végét! Vágjuk félbe és kanalazzuk ki a belsejét! A héját helyezzük vissza a tepsibe és süssük 10 percig 200 fokon! A kikanalazott belsőt törjük össze villával! Adjuk hozzá a tejet, a sót és a borsot! Keverjük össze alaposan! Töltsük vissza a burgonyapürét a héjába! Tegyük a tetejére a reszelt mozzarellát, a reszelt cheddar sajtot és a kockára vágott paradicsomot! Süssük 200 fokon 15 percig! Köretként, vagy magában fogyasztva is ízletes!

Forrás: Tasty

4 komment

8 jel, ami gluténérzékenységre utalhat

2017. április 27. 06:00 - Roj

Arra gyanakszol, hogy gluténérzékeny vagy de nem vagy benne biztos ? Segítségül összegyűjtöttünk nektek 8 jelet, ami gluténérzékenységre utalhat. Természetesen mindenképp konzultálj orvossal is, ha nem érzed jól magad.

 

  1. Abnormális immunrendszer működés: gyakori megfázás, influenzában szenvedés. A szervezet nehezen birkózik meg a kisebb betegségekkel is.

 

  1. Fáradtság és kimerültség: rendszeres napi 8-9 óra alvás mellett is kimerültnek érzed magad ébredés után.

 

  1. Fejfájás és migrén: általában az étkezés után 30-60 perccel jelentkezik.

 

  1. Ízületi és izom fájdalmak: ez főleg a nőknél jellemző.

 

 

  1. Szellemi kimerültség: idegesség, izgatottság gyakran fog el téged különösebb indok nélkül, akár depresszió is kialakulhat.

 

  1. Hirtelen hízás: különösebb magyarázat nélkül jelentős súlygyarapodást veszel észre magadon.

 

  1. Fogászati problémák: havonta jelentkező mindenféle fogproblémák.

 

  1. Bőr problémák: idetartozik a viszketés, ekcéma, szárazság és bőrirritáció megjelenése.

 

 

 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=3Un8RZb--Lc

Szólj hozzá!

Pestoval töltött csirkemell

2017. április 26. 06:00 - Roj

Hozzávalók:

  • 1 vastagabb szelet csirkemell
  • 1 tk. só
  • 1 tk. bors
  • 4 db aszalt paradicsom
  • 60g mozzarella
  • 2 ek. pesto

Elkészítés:

Sózzuk, borsozzuk meg a csirkemell mindkét oldalát és alaposan dörzsöljük bele! Kezdjük el lapjában félbe vágni, de ne vágjuk át teljesen (lásd videó)! Töltsük bele a paradicsomokat a sajtot és a pestot! Kevés olajon süssük, amíg mindkét oldala aranybarna nem lesz! Már tálalhatjuk is!

Jó étvágyat!

Forrás: Tasty

Szólj hozzá!

Okozhat a glutén intolerancia rohamokat?

2017. április 25. 10:00 - Roj

Az köztudott tény, hogy egy rohamnak sokféle oka lehet. Az idegrendszerünk számos funkciót lát el, így ha bármilyen probléma lép fel vele kapcsolatban, nehéz megfejteni az okát.  

Az agyban vagy az idegekben fellépő gyulladás az alábbi tüneteketválthatja ki:

  • ügyetlenség
  • fejfájás
  • zsibbadás
  • hangulatingadozás
  • emlékezőképesség romlása

Bár sokan nem tudják, de az összes szervünk közül az idegrendszerünket befolyásolja leggyakrabban (még az emésztőrendszernél is többször) a glutén. Egy felmérés szerint, azon betegeknek, akik a glutén hatására idegrendszeri problémákkal küzdenek, csupán a 13%-a szenved emésztőrendszeri gondoktól is. Továbbá a gluténérzékenyeknél az idegrendszeri tünetek gyakran hónapokkal, vagy évekkel megelőzik az emésztési problémákat (már amennyiben azok megjelennek egyáltalán). Emiatt fontos, hogy a glutént észben tartsuk, mint lehetséges ok, ha idegrendszeri rendellenességek lépnek fel.

Végeztek egy kutatást 171 pácienssel, akik rendszeresen rohamoktól szenvedtek. Minden résztvevő gluténérzékeny volt és meszesedések jelentek meg agyukban. A vizsgálatok során glutén antitesteket (ami azt bizonyítja, hogy az immunrendszerük negatívan reagált a gluténra) találtak a gerincfolyadékukban (folyadék, amely az agy és a gerincvelő között kering). A meglehetősen előrehaladott állapotuk ellenére, számos páciens jól reagált a gluténmentes diétára.

A probléma oka legtöbbször az, hogy a glutén hatására az immunrendszer megtámadja az idegrendszert. Az agysejtek hasonlítanak a glutén proteinszerkezetére, ezért az immunrendszer könnyen összekeveri őket és az agysejteket támadja a glutén helyett. Ezt a folyamatot hívjuk molekuláris mimikrinek. 

Ha az agysejtek krónikusan gyulladtak lesznek, kálcium rakódik le és egy megkeményedett sebhely keletkezik. A sérülések hatására rohamok léphetnek fel, amiket nehéz átalános gyógymódokkal kezelni. A roham valójában az agy rövidzárlata. A kálcium lerakódások és a sebhelyek elektromos 'szikrákat' küldenek, amik rohamot válthatnak ki, ha megfelelő mennyiségű agysejt érintett. Gyógyszeres kezelés segíthet megállítani a szikrák terjedését, de, ha a rohamokat a glutén okozta, akkor az orvosságok kevésbé hatnak. Ha valóban a glutén az eredeti kiváltó ok, akkor a gluténmentes diéta segíthet a sejteknek a gyógyulásban.

gyulladas.jpg

Forrás: http://healthnowmedical.com/blog/sunnyvale-medical-center-gluten-intolerance-and-seizures/

Szólj hozzá!

Gluténmentes csokoládé fagylalt

2017. április 24. 16:56 - Roj

Hamarosan itt a jó idő és a fagylalt szezon. Készen álltok?

A mai napra egy finom és gyorsan elkészíthető csokoládé fagylalt recepttel készültünk Nektek, ami természetesen 100%-ig gluténmentes!

Hozzávalók:

  • 0,5 bögre mandulatej (ízlés szerint bármilyen növényi tej használható)
  • 4 db banán
  • 2 tk. kakópor
  • 1 ek. mogyoróvaj vagy mogyorókrém (opcionális)
  • 1 tk. vaníliapor

Elkészítés:

Hámozzuk meg a banánokat, harmadoljuk fel őket és helyezzük mélyhűtőbe 1-2 órára (amíg teljesen átfagy)! Egy turmixgépbe öntsük bele a mandulatejet, adjuk hozzá a fagyott banánokat, a kakaóport, a vaníliaport és ízlés szerint a mogyoróvajat vagy mogyorókrémet! Turmixoljuk össze, amíg teljesen krémes állagú nem lesz! A gépből kiöntve már fogyaszthatjuk is! Ha szeretnénk, hogy sűrűbb legyen, helyezzük be a mélyhűtőbe pár percre, vagy használjunk hozzá kevesebb mandulatejet!

A fagylalt természetesen más ízben is elkészíthető!

Nektek melyik íz a kedvencetek? Milyen fagyit ennétek legszívesebben? Írjátok meg nekünk kommentben!

Forrás: Charles ChenTV

Szólj hozzá!

4 egyszerű gyümölcssaláta

2017. április 23. 10:00 - Roj

Beköszöntött a tavasz és remélhetőleg hamarosan megjön a jó idő is. Ilyenkor egyre jobban kívánjuk a gyümölcsöket, hiszen felfrissítenek és ízletesek is. Plusz pozitívom még, hogy nincs is egyszerűbben elkészíthető, finom gluténmentes édesség, mint a gyümölcssaláta

Kifogytál az ötletekből és vágysz valami újdonságra? Próbáld ki az alábbi 4 gyümölcssaláta egyikét, vagy akár mindegyiket! Hidd el, nem fogod megbánni!

1. Trópusi saláta

Hozzávalók:

  • 2 db felkockázott narancs
  • 350g felnegyedelt eper
  • 2 db felkockázott mangó
  • 4 db felkockázott kivi
  • 3 ek. citromlé
  • 1 ek. juharszirup

2. Banános piros saláta

Hozzávalók:

  • 2 db felkarikázott banán
  • 350g felnegyedelt eper
  • 350g málna
  • 3 ek. citromlé
  • 1 ek. juharszirup

3. Mangós dinnye saláta

Hozzávalók:

  • 2 bögre felkockázott ananász
  • 4 bögre felkockázott sárgadinnye
  • 2 bögre felkockázott mangó
  • 3 ek. citromlé
  • 1 ek. juharszirup

4. Erdei gyümölcsös dinnyés saláta

Hozzávalók:

  • 350g felnegyedelt eper
  • 350g málna
  • 350g áfonya
  • 230g szeder
  • 3 bögre felkockázott görögdinnye
  • 3 ek. citromlé
  • 1 ek. juharszirup

Elkészítés:

Az elkészítés mindegyik saláta esetében azonos. Az előzetesen megmosott és felvágott gyümölcsöket összeöntjük egy tálba. Összekeverjük a citromlevet és a juharszirupot és ráöntjök a gyümölcsökre. Alaposan összekeverjük és már kész is!

Jó étvágyat!

Forrás: Tasty

 

2 komment

Rosszabbul érzed magad a gluténmentes diétától?

2017. április 22. 21:31 - Roj

Dr. Vikki Petersen tanácsai

Dr. Vikki Petersen egy amerikai dietetikus, aki a gluténmentes diéta szakértője. Azon túl, hogy társszerzője a "The Gluten Effect" című könyvnek, közreműködött a kaliforniai HealthNOW Medical Center alapításában is. Blogján és Youtube csatornáján rendszeresen posztol táplálkozási tanácsokat és szívesen megválaszolja az olvasók kérdéseit. 

Egyik videójában arra a kérdésre válaszol, hogy lehetséges-e az, hogy valaki rosszabbul érezze magát a gluténmentes diéta megkezdése után, és ha igen, miért.

Elmondása szerint a cöliákia tesztek gyakran nem megbízhatóak. Tehát, ha valaki arra gyanakszik, hogy gluténérzékeny, de a vizsgálatok ezt mégsem igazolják, attól még fennáll az intolerancia lehetősége. A gyanú eloszlatása érdekében, tanácsos egy 30 napos gluténmentes időszakot tartani. A glutén kizárása mellé javasolni szokták a tejtermékek kerülését is, ezalatt az egy hónap alatt. Ha a próba időszak után jobban érzed magad, akkor feltehetőleg valóban gluténérzékeny vagy. Előfordulhat azonban, hogy hiába vonod meg a szervezetedtől a glutént, mégse leszel jobban. Bár tudjuk, hogy a glutén negatív hatással van a testünk működésére, mégsem tehetjük felelőssé minden problémánkért. Ha az étrendváltás hatására nem leszel jobban, célszerű más vizsgálatokra is elmenni, hiszen feltehetőleg egyéb oka van a tüneteidnek. Az is megtörténhet, hogy bár abban a hitben voltál, hogy szigorúan betartod a diétát, mégis fogyasztottál valami olyat, ami glutént tartalmaz. Sokan nem tudják például, hogy a szójaszószban is van glutén. Az italokra is érdemes odafigyelni, kerülendő például a sör és sok más alkoholos ital is. Tanácsos ezért a diéta megkezdése előtt alaposan utánajárni, hogy pontosan mely termékek mentesek a gluténtól és melyikek nem.

Felmerül viszont a kérdés, hogy mi van akkor, ha a 30 napos teszt időszak után még rosszabbul érezed magad, mint előtte. Dr. Petersen véleménye szerint, fontos megértenünk, hogy a glutén nem olyan, mint a víz, a gyümölcsök, vagy a zöldségek. Tehát, ha megvonjuk a szervezetünktől, az nem okozhat káros hatást. Az, hogy a diéta hatására mégis rosszabbul érezed magad két okból történhet. Egyrészről, lehetséges, hogy a szervezetedben olyan nagy mértékben vannak jelen káros anyagok, hogy hosszabb időre van szükség, ahhoz, hogy ezek kiürüljenek. Megeshet továbbá, hogy a teljes méregtelenítéshez a gluténon és a tejtermékeken kívül más élelmiszereket is szükséges megvonnod a testedtől. Másrészről, előfordulhat, hogy a glutén helyettesítése érdekében egy másik étel fogyasztását túlzásba vitted. Sokan például kukoricából készült termékekre cserélik le a glutént. Lehetséges viszont, hogy a hirtelen nagy mennyiségű kukorica bevitel nem tesz jót, főleg, ha érzékeny vagy a kukoricára. 

Forrás: Dr. Vikki Petersen

Szólj hozzá!

Zöldséges rizses csirke

2017. április 21. 06:00 - Roj

Kéne valami finom és gyorsan elkészíthető vacsira? Ne habozz sokáig! Készítsd el ezt az egyszerű zöldséges rizses csirke receptet, ami természetesen teljesen gluténmentes!

Hozzávalók: 

  • 2 ek. szezámolaj (helyettesíthető bármilyen növényi olajjal)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb szelet csirkemell
  • 2 tk. só
  • 2 tk. bors
  • 2 db répa
  • 2 nagy fej brokkoli
  • 2 bögre barna rizs
  • 0,5 bögre borsó
  • 3 ek. gluténmentes szójaszósz

Elkészítés:

Fokhagyma nyomóval törjük össze a fokhagymát! Kockázzuk fel a csirkemellet! Egy serpenyőben forraljuk fel az olajat! Adjuk hozzá a fokhagymát és a csirkét! Sózzuk, borsozzunk meg! Süssük nagyjából 5 percig, amíg fehér nem lesz a hús! Kockázzuk fel a sárgarépát! Szedjük kisebb darabokra a brokkolit! Adjuk hozzá a 2 zöldséget a csirkéhez! Addig süssük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak! Közben egy lábosban főzzük meg a rizst! Adjuk hozzá a csirkéhez a megfőtt rizst, a szójaszószt és a borsót! Keverjük össze az alapanyagokat és süssük még néhány percig! 

Jó étvágyat! :)

Forrás: Tasty

Szólj hozzá!