Unod már a hagyományos köreteket? Vágysz valami újdonságra? Próbáld ki az édesburgonyát! Az alábbiakban négy különböző módot is ajánlunk az elkészítésére! Könnyű, finom, gyors és, ami a legfontosabb, 100%-ig gluténmentes!
1. Fokhagymás édesburgonya püré
Hozzávalók:
- 4-5 db édesburgonya
- 2 ek. vaj
- 1/4 bögre tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. só
- 1 ek. bors
Elkészítés:
Főzzük puhára az édesburgonyát! Hámozzuk meg és törjük össze krumplinyomóval! Olvasszuk meg a vajat! Zúzzuk össze a fokhagymát fokhagymanyomóval! Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejszínt, a fokhagymát, a sót és a borsot az édesburgonyához! Keverjük össze alaposan! Kiváló köret bármilyen hús- vagy halételhez.
2. Sült édesburgonya
Hozzávalók:
- 1 db nagy édesburgonya
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. rozmaring
- 1 ek. bors
- 1 ek. só
Elkészítés:
Vágjuk fel az édesburgonyát hasábokra! Öntsük rá az olívaolajat! Szórjuk meg rozmaringgal, sóval és borssal! Keverjük össze alaposan! Oszlassuk el egyenletesen egy olajjal/zsírral kikent tepsiben! Süssük 25 percig 220 fokon! Köretként vagy akár magában, ketchupba mártogatva is fogyaszthatjuk.
3. Tornádó édesburgonya
Hozzávalók:
- 2 db édesburgonya
- 2 db hurkapálca
- egy kis olaj
- 2 ek. vaj
- 3/4 bögre reszelt parmezán sajt
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 ek. kömény
- 1 ek. piros paprika
- 1 ek. csilipor
Elkészítés:
Szurkáljuk meg az édesburgonyákat villával! Mikróban melegítsük 2-3 percig, hogy langyos legyen! Kenjük be olajjal a hurkapálcákat és hosszában szúrjuk fel rájuk a burgonyákat! Spirál alakban vágjuk fel az édesburgonyákat, de úgy, hogy egyben maradjanak (lásd: videó)! Kicsit húzzuk szét a pálcán a burgonyát! Olvasszuk meg a vajat! Helyezzük egy tepsibe a 2 édesburgonyát! Kenjük be az olvasztott vajjal! Adjuk hozzá a parmezán sajthoz a fokhagymaport, a köményt, a piros paprikát és a csilit! Keverjük össze! Szórjuk meg a burgonyákat a fűszeres parmezán keverékkel! Süssük 200 fokon 50 percig! A hurkapálcáról lehúzva már fogyaszthatjuk is!
4. Töltött édesburgonya
Hozzávalók:
- 4 db édesburgonya
- 1/4 bögre tej
- 1 ek. só
- 1 ek. bors
- 200g reszelt mozzarella
- 200g reszelt cheddar sajt
- 3 db felkockázott paradicsom
Elkészítés:
Szurkáljuk meg villával a burgonyákat! Helyezzük őket egy tepsibe és süssük 200 fokon 50 percig! Vágjuk le a 2 végét! Vágjuk félbe és kanalazzuk ki a belsejét! A héját helyezzük vissza a tepsibe és süssük 10 percig 200 fokon! A kikanalazott belsőt törjük össze villával! Adjuk hozzá a tejet, a sót és a borsot! Keverjük össze alaposan! Töltsük vissza a burgonyapürét a héjába! Tegyük a tetejére a reszelt mozzarellát, a reszelt cheddar sajtot és a kockára vágott paradicsomot! Süssük 200 fokon 15 percig! Köretként, vagy magában fogyasztva is ízletes!
Forrás: Tasty