Gluténmentes zóna

Hatásos a gluténmentes diéta, de mégis árthat?

2017. március 24. 06:00 - Roj

A gluténmentes diéta elengedhetetlen a gluténérzékenyek számára, de egyre kedveltebben folytatott diéta azok számára is akik nem rendelkeznek ezzel a betegséggel. Általában a gluténmentes diétának csupán a pozitívumairól hallunk. Azonban fontos megemlíteni a gluténmentes diétáról, ha nem figyelünk oda eléggé akár kártékonnyá is válhat a diéta.

Egyre több kutatást készítenek a gluténmentes diétával kapcsolatban. Esetleges tüneteinek például a rák és szív illetve vérkeringési zavarok megjelenését tekintik. A gluténmentes diéta veszélye igazából abból ered, ha felelőtlenül végiggondolás nélkül állítjuk össze étrendünket, amely azokra is vonatkozik, akik nem gluténmentes diétát követnek.

Kutatások kimutatták, hogy a rizs arzént tartalmaz, ami ténylegesen okozhat rákot illetve szív- és vérkeringési zavarokat. Azonban a rizs rendszeres fogyasztása kisebb mennyiségben nem okoz gondot, de a gluténmentes diétához kapcsolódó élelmiszerek alapja sok esetben rizst tartalmaz. Az viszont elkerülhető, hogy nagyobb mennyiségű rizses ételt fogyasszunk a gluténmentes diéta során a megfelelő étrend összeállításával. Ehhez akár dietetikus tanácsának kikérése is ajánlott lehet, azok számára mindenképpen, akik egyedül bizonytalanok.

Kutatások alapján már ténylegesen kimutatták, hogy a gluténmentes diétát folytatók vizeletében kétszeres mennyiségben megtalálható az arzén, mint azokéban, akik nem gluténmentesen táplálkoznak. Ezért fontos a megfelelő étrend kialakítása, a kutatók azt is megemlítik, hogy ettől függetlenül a rizs a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része. A rizstermékeken túl pedig több gabonaféle közül választhatunk a gluténérzékenyek és a gluténmentes diéta híveinek is!

Ilyen lehetőségek például a kukoricából, hajdinából, kölesből és disznóparéjból készült gluténmentes termékek.

Tehát bármilyen étrendet is követsz, csak változatosan!

Forrás: https://www.welt.de/kmpkt/article162096978/Wer-sich-glutenfrei-ernaehrt-kann-seine-Gesundheit-gefaehrden.html

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmenteszona.blog.hu/api/trackback/id/tr3112360945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hümhüm 2017.03.24. 17:47:05

Mielőtt ezt a vészterhes posztot közzétetted volna, el kellett volna olvasnod a vonatkozó amerikai cikket, amely zárásképpen megjegyzi:
“In Europe, there are regulations for food-based arsenic exposure, and perhaps that is something we here in the United States need to consider,” Argos said. “We regulate levels of arsenic in water, but if rice flour consumption increases the risk for exposure to arsenic, it would make sense to regulate the metal in foods as well.”
Azaz a posztodban említett arzénterhelés növekedésre (és az eredeti cikk még higanyt is említ...) esetleg az USA-ban illetve az onnan származó gluténmentes termékek esetén számíthat az ember, de európai származású termék esetén az élelmiszerek nehézfém és toxikus anyag tartalmára vonatkozó szabályozások miatt nem annyira...
Konklúzió: fogyassz európai származású gluténmentes terméket, máshonnan ne...

Roj 2017.03.24. 19:08:38

@hümhüm: Köszönjük a kiegészítést!

brugge 2017.03.24. 19:55:25

Wow...
Nekem is van fogalmam az online marketingről, de azért feltenném a kérdést: ez a "tartalom" a Google keresőbotjai számára íródott és a cél a blog organikus helyezésének a javítása a keresőoldalon vagy esetleg a felhasználók (nekünk, emberek) számára hasznos tartalom akar lenni? Vagy talán 80%-20% az első szempont javára.
Én még gyakorolnám a keresőoptimalizálást, ez így kissé - khmm - túl van tolva és haszontalanul.

Arany Sakál 2017.03.24. 21:41:17

a glutén élettanilag teljesen haszontalan (káros) gyulladáskeltő gabonafehérje... A szervezet teljesen egészséges csak nem tolerálja.

A divatnak, hóbortnak beállítani csacskaság a gluténmentes táplálkozást. A glutén negatív hatásával számos tanulmány foglalkozik.
Miközben semmi indoka (élettani) a fogyasztásának. Teljesen elhagyható, mint ahogy szénhidrátmentes táplálkozás sem okoz semmilyen hiánybetegséget.
süti beállítások módosítása