A gluténmentes diéta elengedhetetlen a gluténérzékenyek számára, de egyre kedveltebben folytatott diéta azok számára is akik nem rendelkeznek ezzel a betegséggel. Általában a gluténmentes diétának csupán a pozitívumairól hallunk. Azonban fontos megemlíteni a gluténmentes diétáról, ha nem figyelünk oda eléggé akár kártékonnyá is válhat a diéta.
Egyre több kutatást készítenek a gluténmentes diétával kapcsolatban. Esetleges tüneteinek például a rák és szív illetve vérkeringési zavarok megjelenését tekintik. A gluténmentes diéta veszélye igazából abból ered, ha felelőtlenül végiggondolás nélkül állítjuk össze étrendünket, amely azokra is vonatkozik, akik nem gluténmentes diétát követnek.
Kutatások kimutatták, hogy a rizs arzént tartalmaz, ami ténylegesen okozhat rákot illetve szív- és vérkeringési zavarokat. Azonban a rizs rendszeres fogyasztása kisebb mennyiségben nem okoz gondot, de a gluténmentes diétához kapcsolódó élelmiszerek alapja sok esetben rizst tartalmaz. Az viszont elkerülhető, hogy nagyobb mennyiségű rizses ételt fogyasszunk a gluténmentes diéta során a megfelelő étrend összeállításával. Ehhez akár dietetikus tanácsának kikérése is ajánlott lehet, azok számára mindenképpen, akik egyedül bizonytalanok.
Kutatások alapján már ténylegesen kimutatták, hogy a gluténmentes diétát folytatók vizeletében kétszeres mennyiségben megtalálható az arzén, mint azokéban, akik nem gluténmentesen táplálkoznak. Ezért fontos a megfelelő étrend kialakítása, a kutatók azt is megemlítik, hogy ettől függetlenül a rizs a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része. A rizstermékeken túl pedig több gabonaféle közül választhatunk a gluténérzékenyek és a gluténmentes diéta híveinek is!
Ilyen lehetőségek például a kukoricából, hajdinából, kölesből és disznóparéjból készült gluténmentes termékek.
Tehát bármilyen étrendet is követsz, csak változatosan!
Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!