Gluténmentes zóna

Okozhat a glutén intolerancia rohamokat?

2017. április 25. 10:00 - Roj

Az köztudott tény, hogy egy rohamnak sokféle oka lehet. Az idegrendszerünk számos funkciót lát el, így ha bármilyen probléma lép fel vele kapcsolatban, nehéz megfejteni az okát.  

Az agyban vagy az idegekben fellépő gyulladás az alábbi tüneteketválthatja ki:

  • ügyetlenség
  • fejfájás
  • zsibbadás
  • hangulatingadozás
  • emlékezőképesség romlása

Bár sokan nem tudják, de az összes szervünk közül az idegrendszerünket befolyásolja leggyakrabban (még az emésztőrendszernél is többször) a glutén. Egy felmérés szerint, azon betegeknek, akik a glutén hatására idegrendszeri problémákkal küzdenek, csupán a 13%-a szenved emésztőrendszeri gondoktól is. Továbbá a gluténérzékenyeknél az idegrendszeri tünetek gyakran hónapokkal, vagy évekkel megelőzik az emésztési problémákat (már amennyiben azok megjelennek egyáltalán). Emiatt fontos, hogy a glutént észben tartsuk, mint lehetséges ok, ha idegrendszeri rendellenességek lépnek fel.

Végeztek egy kutatást 171 pácienssel, akik rendszeresen rohamoktól szenvedtek. Minden résztvevő gluténérzékeny volt és meszesedések jelentek meg agyukban. A vizsgálatok során glutén antitesteket (ami azt bizonyítja, hogy az immunrendszerük negatívan reagált a gluténra) találtak a gerincfolyadékukban (folyadék, amely az agy és a gerincvelő között kering). A meglehetősen előrehaladott állapotuk ellenére, számos páciens jól reagált a gluténmentes diétára.

A probléma oka legtöbbször az, hogy a glutén hatására az immunrendszer megtámadja az idegrendszert. Az agysejtek hasonlítanak a glutén proteinszerkezetére, ezért az immunrendszer könnyen összekeveri őket és az agysejteket támadja a glutén helyett. Ezt a folyamatot hívjuk molekuláris mimikrinek. 

Ha az agysejtek krónikusan gyulladtak lesznek, kálcium rakódik le és egy megkeményedett sebhely keletkezik. A sérülések hatására rohamok léphetnek fel, amiket nehéz átalános gyógymódokkal kezelni. A roham valójában az agy rövidzárlata. A kálcium lerakódások és a sebhelyek elektromos 'szikrákat' küldenek, amik rohamot válthatnak ki, ha megfelelő mennyiségű agysejt érintett. Gyógyszeres kezelés segíthet megállítani a szikrák terjedését, de, ha a rohamokat a glutén okozta, akkor az orvosságok kevésbé hatnak. Ha valóban a glutén az eredeti kiváltó ok, akkor a gluténmentes diéta segíthet a sejteknek a gyógyulásban.

gyulladas.jpg

Forrás: http://healthnowmedical.com/blog/sunnyvale-medical-center-gluten-intolerance-and-seizures/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmenteszona.blog.hu/api/trackback/id/tr8512451267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása