Gluténmentes zóna

Édesburgonya 4 különböző módon elkészítve

2017. április 28. 06:00 - Roj

Unod már a hagyományos köreteket? Vágysz valami újdonságra? Próbáld ki az édesburgonyát! Az alábbiakban négy különböző módot is ajánlunk az elkészítésére! Könnyű, finom, gyors és, ami a legfontosabb, 100%-ig gluténmentes!

1. Fokhagymás édesburgonya püré

Hozzávalók:

  • 4-5 db édesburgonya
  • 2 ek. vaj
  • 1/4 bögre tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. só
  • 1 ek. bors

Elkészítés:

Főzzük puhára az édesburgonyát! Hámozzuk meg és törjük össze krumplinyomóval! Olvasszuk meg a vajat! Zúzzuk össze a fokhagymát fokhagymanyomóval! Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejszínt, a fokhagymát, a sót és a borsot az édesburgonyához! Keverjük össze alaposan! Kiváló köret bármilyen hús- vagy halételhez.

2. Sült édesburgonya

Hozzávalók:

  • 1 db nagy édesburgonya
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. rozmaring
  • 1 ek. bors
  • 1 ek. só

Elkészítés:

Vágjuk fel az édesburgonyát hasábokra! Öntsük rá az olívaolajat! Szórjuk meg rozmaringgal, sóval és borssal! Keverjük össze alaposan! Oszlassuk el egyenletesen egy olajjal/zsírral kikent tepsiben! Süssük 25 percig 220 fokon! Köretként vagy akár magában, ketchupba mártogatva is fogyaszthatjuk.

3. Tornádó édesburgonya

Hozzávalók:

  • 2 db édesburgonya
  • 2 db hurkapálca
  • egy kis olaj
  • 2 ek. vaj
  • 3/4 bögre reszelt parmezán sajt
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 ek. kömény
  • 1 ek. piros paprika
  • 1 ek. csilipor

Elkészítés:

Szurkáljuk meg az édesburgonyákat villával! Mikróban melegítsük 2-3 percig, hogy langyos legyen! Kenjük be olajjal a hurkapálcákat és hosszában szúrjuk fel rájuk a burgonyákat! Spirál alakban vágjuk fel az édesburgonyákat, de úgy, hogy egyben maradjanak (lásd: videó)! Kicsit húzzuk szét a pálcán a burgonyát! Olvasszuk meg a vajat! Helyezzük egy tepsibe a 2 édesburgonyát! Kenjük be az olvasztott vajjal! Adjuk hozzá a parmezán sajthoz a fokhagymaport, a köményt, a piros paprikát és a csilit! Keverjük össze! Szórjuk meg a burgonyákat a fűszeres parmezán keverékkel! Süssük 200 fokon 50 percig! A hurkapálcáról lehúzva már fogyaszthatjuk is!

4. Töltött édesburgonya

Hozzávalók:

  • 4 db édesburgonya
  • 1/4 bögre tej
  • 1 ek. só
  • 1 ek. bors
  • 200g reszelt mozzarella
  • 200g reszelt cheddar sajt
  • 3 db felkockázott paradicsom

Elkészítés:

Szurkáljuk meg villával a burgonyákat! Helyezzük őket egy tepsibe és süssük 200 fokon 50 percig! Vágjuk le a 2 végét! Vágjuk félbe és kanalazzuk ki a belsejét! A héját helyezzük vissza a tepsibe és süssük 10 percig 200 fokon! A kikanalazott belsőt törjük össze villával! Adjuk hozzá a tejet, a sót és a borsot! Keverjük össze alaposan! Töltsük vissza a burgonyapürét a héjába! Tegyük a tetejére a reszelt mozzarellát, a reszelt cheddar sajtot és a kockára vágott paradicsomot! Süssük 200 fokon 15 percig! Köretként, vagy magában fogyasztva is ízletes!

Forrás: Tasty

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmenteszona.blog.hu/api/trackback/id/tr5412459211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kit_Summer 2017.04.29. 16:20:41

Használjunk! Felkiáltójelet! Minden! Más! Írásjel! Helyett!

jonni92 2017.04.29. 22:41:06

@Kit_Summer: A magyar nyelvben a felszólító mondatok végére felkiáltójelet teszünk!!!!

PH_fet 2017.04.29. 23:09:35

@Kit_Summer: felszolito mondatok, gecco! Okoska, bazeg....

2017.04.30. 06:23:02

Állítsd be a sütőt 180-200 fokra! Mosd meg az édesburgonyát! Tekerd bele légmentesen alufóliába! Tedd be a sütőbe és hagyd békén 2 órán át! Tányéron vágd ketté és hámozd meg! Vigyázz, mert forró! Edd bármivel, ami jólesik, hússal vagy bármilyen párolt zöldséggel!
Kicsit gyorsabb elkészíteni mikrohullámú sütőben! Mosd meg az édesburgonyát! Körmöddel csinálj 2-3 lyukat a héján! Tedd tányérra és tedd be a mikróba 5 percre! Fordítsd meg és újabb 5 percre tedd vissza! Ha a burgonya kisebb mint a tenyered, akkor elég 4-4 perc!
Csak tudnám, hogy miért kell ezen a blogon kiabálni!!!!
süti beállítások módosítása