Gluténmentes zóna

Mit jelent maga a glutén?

2017. március 29. 06:00 - Roj

Gluténmentes diétáról és gluténérzékenységről már beszéltünk, de mit is jelent pontosan a glutén?

A gluténérzékenységet kiváltó glutén egy fehérje, amely két összetevőből a glidalinból és gluteninből áll. Általában nagyobb glidalin tartalommal rendelkezik. A glutén fehérje a gabonafélékben, árpában és rozsban található. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos kenyerekben és kenyérfélékben biztosan megtalálható a glutén, ezért fontos ezen termékek hanyagolása a gluténérzékenyek számára. Állagjavítóként is gyakran használják így egyéb termékekben is megtalálható.

A glutént másnéven sikérnek is nevezik, ez a fehérje vízben nem oldódódik és vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik. A glutén fehérje azonban nem teljes értékű.  A glutén glidalin tartalma az, amely elfogyasztása után kiváltja a gluténérzékenyeknél a nem kívánatos tüneteket. A glutén a gluténérzékenyek szervezetében reakcióba lép és elkezdi károsítani a bolyhokat ezzel is megakadályozva a táplálék megfelelő felszívódását..

Ha jobban megismertnéd a gluténérzékenység tüneteit kattints ide.

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmenteszona.blog.hu/api/trackback/id/tr2112358947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása