Gluténmentes diétáról és gluténérzékenységről már beszéltünk, de mit is jelent pontosan a glutén?
A gluténérzékenységet kiváltó glutén egy fehérje, amely két összetevőből a glidalinból és gluteninből áll. Általában nagyobb glidalin tartalommal rendelkezik. A glutén fehérje a gabonafélékben, árpában és rozsban található. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos kenyerekben és kenyérfélékben biztosan megtalálható a glutén, ezért fontos ezen termékek hanyagolása a gluténérzékenyek számára. Állagjavítóként is gyakran használják így egyéb termékekben is megtalálható.
A glutént másnéven sikérnek is nevezik, ez a fehérje vízben nem oldódódik és vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik. A glutén fehérje azonban nem teljes értékű. A glutén glidalin tartalma az, amely elfogyasztása után kiváltja a gluténérzékenyeknél a nem kívánatos tüneteket. A glutén a gluténérzékenyek szervezetében reakcióba lép és elkezdi károsítani a bolyhokat ezzel is megakadályozva a táplálék megfelelő felszívódását..
Ha jobban megismertnéd a gluténérzékenység tüneteit kattints ide.
Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!