Gluténmentes zóna

Honnan tudjuk, hogy cöliákia?

2017. március 20. 07:00 - Roj

A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenységet általában emésztőrendszeri betegségnek vélik, azonban számos egyéb tünete lehet. Ezért sokan nem is gondolják, hogy glutén intoleranciával rendelkeznek. Egyre több esetben derül ki az, hogy a betegek nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvednek. A tünetek felismerése után elengedhetetlen a szakorvosi diagnosztizálás is.

Elsősorban mindenki az emésztőrendszeri tünetekkel azonosítja a gluténérzékenységet, de más területre is kihathat a cöliákia elhanyagolása. Sokan nem gondolnák, hogy egy diéta alkalmazásával megszüntethetnék mindennapi panaszaikat vagy egyszerűen csak elhanyagolják a diéta betartását. Ezért is fontos kellő ismerettel rendelkezni mind a betegségről, mind pedig a megfelelő gluténmentes diétáról és annak betartásáról.

A gluténérzékenység leggyakoribb tünete ténylegesen az emésztőrendszerben folyik le. A gluténmentes diéta szigorú betartása nélkül a bélbolyhok károsodnak, így nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat. Ezáltal a beteg szervezete a bevitt vitamint, ásványi-, és tápanyagot se  tudja megfelelően lebontani illetve feldolgozni. A fel nem dolgozott glutenin vagy gliadin pedig előidézi a tüneteket. Leggyakoribb tünetek a hasgörcs vagy hasmenés megjelenése. Az emésztőrendszeri zavarokon túl erős fejfájás is kísérheti a gluténérzékenyek mindennapjait, ami szintén összefügg a táplálék fel nem dolgozásával. A táplálékhiány miatt akár súlycsökkenés is jelentkezhet vagy bőrA nők esetében a vetélés is megjelenhet a tünetek között, mivel nagyobb az esélye a nem megfelelő táplálék beviteltől. A nem megfelelően feldolgozott vitaminok következtében, vitaminhiány is felléphet, ennek hatására pedig a gluténérzékeny immunrendszere meggyengül, tehát a különböző betegségekre is hajlamosabb lehet.

A nem cöliákiás gluténérzékenység esetében ugyanazokról a tünetekről beszélhetünk. Eltérésnek tekinthető azonban, hogy a tünetek megjelennek, de a bélbolyhok nem károsodnak. Ettől függetlenül a gluténmentes diéta szigorú betartása szünteti meg a tüneteket.

Amennyiben valakinél megjelennek a tünetek és biztosra gondolja, hogy gluténérzékeny akkor is érdemes szakorvoshoz fordulnia. A gluténérzékenység bármely fajtájáról legyen is szó csak szakorvos tudja ténylegesen beazonosítani. A  gluténérzékenység diagnosztizálása történhet szövetvizsgálattal, vérvizsgálattal is.

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi gluténmentes termékekkel kapcsolatban, illetve a gluténérzékenységről kövest a Gluténmentes zónát!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmenteszona.blog.hu/api/trackback/id/tr1812337897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drednaught 2017.03.21. 10:22:02

rról is írhatnál, hogy milyen járulékos betegségekre hajlamosít még(pl. rák, vashiány).

Roj 2017.03.21. 18:10:43

@Drednaught: Köszönjük hozzászólásodat! Igyekszünk minél előbb erre a témára is kitérni!
süti beállítások módosítása