A hagyományos kenyerek glutént tartalmaznak, így a gluténmentes diéta folytatásakor mellőzni kell a kenyeret.
Azonban sokan hiányolják étrendjükből a kenyérféléket. Te is közéjük tartozol?
Akkor készítsd el a gluténmentes lepénykenyeret!
Hozzávalók:
- 470 g gluténmentes kenyérliszt
- 100 g előre elkészített krumplipüré
- 250 g túró
- 2 evőkanál olaj
- 1 kocka friss élesztő vagy 2 csipetnyi szárított élesztő
- 2 teáskanálnyi só
- 2 teáskanálnyi őrölt útifű maghéj
- 1 teáskanálnyi rozmaring
- 400 ml langyos víz
- olívaolaj és nagy szemű só a kikenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, majd megkeverjük. 420 g gluténmentes kenyérlisztbe beleöntjük a langyos vizet és a belemorzsolt élesztőt, a 2 evőkanálnyi sót, a 2 teáskanálnyi őrölt útifű maghéjat, a 2 evőkanálnyi olajat, a rozmaringot, a krumplipürét és a túrót. Az egészet jól összegyúrjuk a maradék liszten. A tésztát ovális formájúra egyengetve sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd az ujjunkkal megnyomkodjuk. Ezután meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. Az egy óra letelte után megkenjük a tésztát az olívaolajjal és a nagy szemű sóval megszórjuk. Majd 250 fokon előmelegített sütőbe helyezzük és 225 fokon kb.20- 25 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=pT8a4Foj2Io
További gluténmentes receptet a receptek menüpont alatt találhatsz!